Familienieuws

Familie Le Cosquino de Bussy

Dit onderdeel is geheel gewijd aan de familiegeschiedenis in de breedste zin van het woord.

Inleiding

de familiekapel in Ancy le Franc

de familiekapel in Ancy-le-Franc

De oorspronkelijke familienaam Le Cosquino voert terug naar Frankrijk. Het oudste geschrift dat melding maakt van de Le Cosquyno’s is een akte van boedelscheiding uit 1420, die in zijn geheel is aangehaald en voor gezien is getekend in een arrest uit 1654.  De akte van boedelscheiding was opgemaakt op de maandag na Saint-Nicolas in 1420, tussen Jean le Cosquyno, stalmeester en bezitter van een kroonleen, Seigneur van Fulvy en van een deel van Méreuil en Adrianne, zijn zuster, van de nalatenschap van wijlen Lancelot, eveneens Seigneur van Fulvy.

Het oudste overblijfsel van deze familie is een graftombe op de begraafplaats in Ancy-le-Franc in Frankrijk, gesticht door Jean le Cosquyno in 1526.

De herkomst van de naam

Jean, lieutenant-colonel van de Cavalerie, die in 1747 stierf, had twee zoons. Deze beide zoons van de laatste Seigneur de Mgreuil woonden het laatste deel van hun leven in Parijs, alwaar hun grote uiterlijke gelijkenis, gepaard gaande aan eenzelfde weinig voorkomende naam Le Cosquino, veel misverstanden wekte. De oudste zoon leefde het eerste deel van zijn leven in Séry en de jongste in Bussy. Ter vermijding van voortdurende verwarring noemden zij zich in Parijs later Le Cosquino de Séry en Le Cosquino de Bussy.

Die laatste, met de voornaam Louis, kreeg vier kinderen, van wie de jongste, Félicité Sophie Louis heette. Zij verhuisde in de dagen van Napoleon om zakelijke redenen naar Nederland. Wat van de Franse tak is overgebleven is onbekend, maar over de Nederlandse tak weten we veel meer.

Wat kunt hier u zoal vinden?

Louis Philibert (1812-1892)

Louis Philibert (1812-1892)

Als eerste komt aan bod de stamboom vanaf Louis Philibert (na 1812), omdat hij de overeenkomstige voorvader van alle huidige levende nazaten is. De stamboom van de periode voor 1812 gaat terug tot 1420. Daarnaast is ook de stamboom opgenomen van de familie Honig, met wie Jacob Herman (1923-1984) was gehuwd.
Verder is er tekst en uitleg over deze gegevens in de pagina “Waarom“. Onder “Tips & Vakkennis” staan veel links naar interessante sites.

 

De bedoeling van deze site is eerlijke informatie te verstrekken en niemand te beschadigen of in verlegenheid te brengen. Deze site moet familieleden en geïnteresseerden informeren en uitnodigen meer informatie rond de familiegeschiedenis te delen.

Heeft u vragen of opmerkingen, neemt u dan contact op.