WordPress maakt deze informatie mogelijk

Het is geweldig om in een wereld te leven, waar zoveel verandert en waar zoveel nieuwe ontwikkelingen plaats vinden, die ons leven verrijken. Ik denk hierbij aan de introductie van computers, bijna een eeuw geleden. Het binaire denken gaf ons eindeloze mogelijkheden om data te ordenen. Waar de mogelijkheden toen nog sterk beperkt waren door fysieke grenzen, leven we nu met technologie, die bijna oneindige capaciteiten heeft. Daarnaast zien wij een economische groei in de toepassing van deze technologie, die constant zorgt dat hardware kosten/capaciteit ratio iedere 4 jaar verdubbeld. Na het volwassen worden van hardware, software en netwerk technologie is de meest tastbare toepassing, die nu volledig is ingeburgerd, internet. Internet wordt vandaag de dag beschouwd als een utility.

Ook in het internet zijn weer veel ontwikkelingen geweest, die zowel de opslag, de vormgeving en de content verwerking hebben verbeterd. Sinds het laatste decennium is de ontwikkeling van die verwerking verbeterd onder de naam CMS (content management system).

Een andere ontwikkeling binnen computer technologie en het inzicht dat de toepasbaarheid een utility moet zijn, die niet commercieel verhandeld moet worden, maar die voor iedereen beschikbaar moet zijn (freeware: Google, LinkedIn, Twitter, Skype). Nog mooier is als een communities ontstaan, die hun gezamenlijke inspanningen gebruiken om meer technologie (of meer data: Wikipedia) beschikbaar te stellen. Denk hierbij aan Linux.

De community, die het meest populaire CMS tool beschikbaar heeft gemaakt is het freeware programma, genaamd WordPress. Dit is het programma dit ik nu gebruik om deze informatie eenvoudig en uniform te kunnen publiceren en dat mij tevens een grote mate van vrijheid geeft in de artistieke vormgeving. WordPress is nu de CMS, die door 18% van alle website builders wereldwijd wordt gebruikt. De oprichter van deze community heet Matt Mullenweg, nu 29 jaar oud: hij werk al 10 jaar aan de vervolmaking van dit product. Het is interessant om te horen hoe hij de rol van dit CMS ziet.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.